uitgelicht

Kunst moet niet, maar moet wel kunnen

Maya van As

Maya van As is studente journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en schrijft onder andere voor Deadline, het cultureel persbureau voor jongeren

De bezuinigingen hebben het O.T. theater gedwongen zichzelf op te heffen. Het pand en de afdeling educatie zullen ook stop gezet worden. Els van de Jagt over twaalf jaar aan kunsteducatie.

Hoe is er al die jaren gewerkt?
Ik heb er altijd naar gestreefd de kijker te bewegen. Dat kan zijn door ze heel letterlijk op het toneel te zetten, maar ook door ze naar iets te laten kijken waar ze misschien niet snel uit vrije beweging naartoe waren gegaan. Omdat de voorstellingen van het O.T. altijd het uitgangspunt waren en die vaak een maatschappelijke lading bevatten, zijn de projecten nooit makkelijk geweest. Er was heel veel vertrouwen vanuit de docenten en instellingen nodig om mee te werken. Gelukkig hadden we dat op een gegeven moment en dan kun je samen groeien, dingen maken die je tien jaar geleden ondenkbaar achtte.
 
Moet theater ook niet een beetje leuk zijn, entertainment?
Het woord leuk is bij een voorstelling vaak niet op zijn plaats. De Donald Duck is leuk, maar een voorstelling moet meer dan leuk zijn. Het moet een ervaring zijn. Het liefst iets waar de kijker zich persoonlijk mee kan verbinden. Ik denk dat de ervaring de meest krachtige motor is die ons dagelijks voortduwt. Als mensen die durven te ondergaan, dan kan dat leiden tot inzichten in henzelf en de wereld om hen heen.
 
Is dat niet wat heftig?
Het is waar dat kunst niet makkelijk is. Sterker nog, kunst valt niet te consumeren. Je moet het kauwen en herkauwen tot alle smaken zich hebben vrij gegeven. Het is zonde om te gillen dat je het niet lust, voordat je het überhaupt geproefd hebt. Leerlingen krijgen bij ons de kans van kunst te proeven. Ze kunnen er daarna hun lievelingsgerecht van maken of eerlijk toegeven dat ze het niet lusten. Want dat kan ook. Weet je wat het is? Kunst moet niet, maar moet wel kunnen. 

 

 

uitgelicht

Trollenjong

Het Filiaal

voor aanbieders

Promoot je aanbod via Theatereducatie.nl en bereik direct scholen in heel Nederland.
 
voeg je aanbod toe

Deel dit op